Många är vi nog som tänkt "om man bara hade haft x miljoner på banken och kunde leva bara av räntorna?" någon gång .
Den tanken är nog långt borta för de flesta i dagsläget då det skulle krävas ett kapital av rang för att räntor efter skatt skulle kunna betala ens upphälle.
Finns det något annat sätt?
Frågeställningen är väl som att slå in en öppen dörr bland bloggkollegorna men en variant är att bygga upp en utdelningsportfölj.
Trogna läsare av denna blogg har nog insett vid det här laget att jag är besatt av frekventa utdelningar.
Att månadsvis erhålla utdelningar har en liten fördel när det kommer till "ränta-på-ränta" samt den dag man väljer att behålla utdelningarna istället för att återinvestera så har man en fin "månadslön" från portföljen.
En sak som jag funderat på när jag sitter och gör mina kalkyler är att en utdelningsportfölj skulle passa perfekt som pensionssparande och startar man tidigt så har man "ränta-på-ränta" i ryggen under en lång tid.
Ett räkneexempel:
Lisa 20 år tar en del av det kapital som hennes "curlande" föräldrar sparat ihop till henne sen hon föddes, 50 000 kronor.
Hon sätter ihop en bred diversifierad utdelningsportfölj som direktavkastar 5% och har en förväntad utdelningstillväxt på 3% årligen. Som sparform väljer hon Kapitalförsäkring då hon vill ha en andel utländska aktier i portföljen och således smidig hantering av källskatt.
Lisa bestämmer sig för att återinvestera utdelningarna samt spara 500 i månaden med en årlig uppräkning på 2% tills 65 års ålder, dvs en spartid på 45 år.
Vid 30 års ålder är kapitalet 200 000 och utdelningarna 10 000 / år
Vid 40 års ålder är kapitalet 540 000 och utdelningarna 27 000 / år
Vid 50 års ålder är kapitalet 1 275 000 och utdelningarna 64 000 / år
Vid 55 års ålder är kapitalet 1 920 000 och utdelningarna 96 000 / år
Vid 60 års ålder är kapitalet 2 850 000 och utdelningarna 142 752 / år
Vid 65 års ålder är kapitalet 4 200 000 och utdelningarna 211 000 / år
Så vid 65 års ålder så får Lisa 17 500 kronor i månaden skattefritt från utdelningsportföljen utan att behöva röra kapitalet! Vilket resultat med ett startkapital på 50 000 och månadssparande på 500 inledningsvis!
OBS!
Ingen hänsyn är tagen till inflation men effekten av densamma är lika oavsett sparform och siffrorna ovan utgår från ett scenario med låg inflation, lågt ränteläge samt lägre avkastning än historisk aktieavkastning. Den årliga uppräkningen av månadssparandet på 2% kompenserar sannolikt för inflationen.
Vidare så slår den sannolika skattehöjningen av schablonskatten en del negativt på siffrorna.
Givetvis kommer det inte bli en så stabil resa som exemplet men historiken kring aktiers utveckling och den långa spartiden talar för konceptet. Portföljen bör man kanske se efter då och då så att man inte sitter på några bolag av typen "Kodak".
Utdelningsstrategin ger möjlighet till valfrihet huruvida man ska återinvestera eller inte. En variant är att man trappar ner vid 55 och behåller en del av utdelningarna som kompensation och utan att behöva sälja av innehav.
Perfekt som alternativt pensionssparande?
Jag tror det faktiskt. Passar alla oavsett inkomst givet att man kan låta bli pengarna under spartiden. Hamnar man i en period då man behöver förstärka sin ekonomi så skulle man kunna göra en paus i inbetalningarna och behålla utdelningarna medans kapitalet fortsätter jobba, om än i lite saktare takt.
En av de större fördelarna med att spara i en Kapitalförsäkring eller i ett Investeringssparkonto är att utbetalningar är skattefria vilket gör att sparandet blir relativt förutsägbart. Möjligheten att spara direkt i aktier gör att avgifterna under sparperioden blir väldigt låga vilket också är en viktig faktor.
Tjänstepension i all ära, men här har vi en osäkerhet i skattenivå på utbetalningar samt ofta premieavgift, skalavgift samt fondavgifter att fajtas mot. O andra sidan är schablonskatten mindre och man jobbar med större kapital vilket ger mer positiv "ränta-på-ränta"-effekt.
Som jag varit inne på tidigare så är egentligen tjänstepensionslösningar inte optimalt för de med normala eller låga inkomster och då passar en inkomstneutral lösning som ovan bättre i mitt tycke.
Att sätta ihop en global utdelningsportfölj av olika aktieslag tar lite tid, finns det en enklare variant?
Låt mig återkomma i frågan...
ETF'er? En bra kombination av indexinvesterande och utdelningsinvesterande. Själv har jag som mål 50% egen stockpicking och 50% breda ETF med låg turnover. Det senare som hedge mot mig själv. Min favorit är VEU, Vanguard All World ex US.
SvaraRaderaKan avslöja att min "cliff-hanger" ovan innehåller några ETF:er. Tack för kommentar och tips!
RaderaHej Stefan och tack för en bra blogg med fantastiska räknesnurror!
SvaraRaderaJag har en fråga angående mitt aktiespar som jag tänkte fråga ifall du skulle vilja hjälpa mig med. Jag har de senaste åren såklart flyttat det mesta av mitt kapital från mitt aktie-fond-depå till ISK eller KF. Dock har jag hela 500' kvar på mitt AF-konto. Dessa är fördelade på 1) Brummer MS (+121%) 2) Brummer MS 2xL(+30%) 3) D&G aktiefond (+335%) och 4) Lannebo (+213%). Smått fantastisk avkastning, men det har såklart inte skett över en natt direkt...
Vad jag undrar är hur jag borde resonera nu med fortsatt flytt till ISK. Det är ju rejäla reavinst-skatter som vi talar om. Borde jag sälja och köpa nytt i ISK eller behålla dom i AF? Hur hade du agerat?
Som du så pedagogiskt förklarat i tidigare inlägg så är det ju bra mycket mindre skatt på ISK-kontot.... Tacksam för alla tips :)
Tack för feedback!
RaderaAtt ha allt långsiktigt nysparande i ISK är en "no-brainer" tycker jag.
Hur du ska göra med dina reavinstinnehav är svårt att råda om då jag själv inte haft en sånt angenämt problem att ställas inför.
En variant är att sälja lite varje år för att exempelvis kvitta mot ränteavdrag från bolån. Eller ännu bättre om du har en realiserad förlust så kan man ta hem en vinst så att det går jämt upp skattemässigt. Men jag vågar inte ge något mer råd än så tyvärr.
Lycka tlll!
Tack för svaret!
RaderaBra inlägg! Ser fram emot uppföljning med ETF-diskussion.
SvaraRaderaHåll utkik i veckan...
RaderaTack för feedback!
Du tänker precis som jag gör. Jag pensionssparar i min KF. Huvudanledningen är väl egentligen att jag bor och jobbar utomlands. I många jobb utomlands är pensionslösningen tvivelaktig/minimal som dock kompenseras med högre lön. Jag räknar dessutom precis som du gör. Dvs Utdelningsinvestering. Räknar dock med lite högre utdelningstillväxt om 6%. Kanske för högt? Jag vet inte men många av de företag jag köper har haft bättre utveckling än så. Önskar att jag hade kommit på det här i tidiga 20 års åldern. Tiden gör verkligen sitt när man ser det på lång sikt. Riskhanteringen sköter jag genom att ha ca 15-20 bolag i portföljen och inte låta något bli för dominerande, då och då går man ju på en mina. När andra jämför sig med index så jämför jag mig med mitt excelark där jag har svart på vitt vad jag bör få i utdelning varje år för att kunna sluta jobba vid 50-55.
SvaraRaderaHar funderat en del på det här med EFT:er och att det kanske skulle ta ner arbetsmödan? Ser fram emot ditt kommande inlägg :)
Klokt inlägg, men jag inser inte varför man vill ha "jämt fördelade" utdelningar?
SvaraRaderaPeriodiseringen kan man väl klara själv?
Besser
Tack för kommentar,
RaderaDu har helt rätt i att man kan klara det själv med periodisering. Utdelningsfrekvensen får inte heller bli prioriterad före långsiktig uthållighet av utdelningar.
Fördelar som jag ser det med månadsvis utdelning är en liten "ränta-på-ränta"-effekt, att det blir lite bättre spridning på inköp/återinvestering samt när man väl väljer att "leva" på utdelningarna så behövs inte så mycket periodisering.
Tack för en bra blogg!
SvaraRaderaFunderar på hur ni ser på återinvesteringen av utdelning, återinvesterar ni oavsett om något köpvärt finns eller ej? Eller avvaktar ni bra köptillfälle?
Tack för feedback!
RaderaHar man många innehav så brukar det alltid finnas något köpvärt tycker jag. Blir ofta en balans mellan förväntad vinsttillväxt och direktavkastning.
Jag är lite tveksam till ditt upplägg då du kommer dra på dig ganska höga avgifter över tid. Ständiga växlingsavgifter och småköp. Jag tror du kommer bättre ut genom att investera i Avanza Zero, eller?
SvaraRadera